Kuntavaikuttaminen 2025 – Pirkkalan taika tulevaisuudessakin
Minulle Pirkkala on ennen kaikkea koti veden syleilyssä. Se on väljyyttä ja laadukkuutta. Metsäisiä lenkkejä ja saavutettavuutta palveluissa, kehittymistä luontoa varjellen.
Joskus on helpompaa katsoa asioita ulkoa sisälle. Olen muuttanut Pirkkalaan vuonna 2021 ja arvostanut ensi hetkestä lähtien sen idyllistä maalaismaisuutta ja menestyvää itsenäisyyttä, aivan suuremman kaupungin palvelujen lähellä.
Nämä ovat mielestäni Pirkkalan suurimmat vetovoimatekijät ja näitä haluan korostaa ja suojella. Haluan vaikuttaa tämän ainutlaatuisen kunnan tulevaisuuteen ja siksi lähdin mukaan Pirkkalan kokoomuksen kuntavaalitiimiin kevään 2025 kuntavaaleihin.
Minussa yhdistyvät rohkeus ja inhimillisyys, päätöksenteon perustan tietoon ja omiin arvoihini. Lupaan pitää raikkaana uutena edustajana erityisesti lasten ja nuorten, luonnon ja yrittäjien puolta yhteisessä päätöksen teossa!

Vaaliteemani keväällä 2025:
Laadukas varhaiskasvatus ja havahtuminen kiinnipitotilanteiden arkeen varhaiskasvatuksessa
Laadukas varhaiskasvatus on koulupolun alku. Varhaiskasvatuksessa yleistyvät tilanteet, joissa kiinnipito olisi tarpeen kyseisen lapsen, ryhmän muiden lapsien ja kasvattajien turvallisuuden takaamiseksi. Nämä tilanteet tarvitsevat selkeät ohjeistukset sekä osaamista kasvattajilta niin emotionaalisesti kuin fyysisesti.
Moni alan työntekijä ei tiedä sitä, että tällä hetkellä varhaiskasvatuslaki ei tunne sanaa kiinnipito, vaan siinä tällaisten tilanteiden kohdalla viitataan rikoslain pykäliin hätävarjelusta. Lakeja ei kuntatasolla muuteta, mutta kiinnipidot varhaiskasvatuksessa on aihe, josta tulee alkaa puhua enemmän. Nämä ovat ilmiö jo Pirkkalan kunnassakin.
Siksi oma tavoitteeni on, että Pirkkalan varhaiskasvatuksen työntekijöiden turvaksi selvitetään sivistyslautakunnan kautta, onko mahdollista luoda tämän hetkistä mallia selkeämpi ohjeistus, joka tulisi osaksi vahvaa perehdytystä, johon jokainen työntekijä on oikeutettu.
Laadukkuuden varhaiskasvatukseen takaavat osaavat kasvatusalan ammattilaiset, joita on tuettava arvokkaassa työssään antamalla resursseja ja esim. työnohjausta tiimeille herkemmin, kuin tällä hetkellä on tarjolla. Näin vähennetään sairauspoissaoloja ja aikuisten vaihtumista ryhmässä, jolloin myös tukea tarvitsevien lasten strukturoitu arki tulee selkeämmäksi.
Inkluusio ja oppimisen tuki perusopetuksessa – pilotti-kokeilu!
Koulun puolella tulee tapahtumaan uudistus syksyllä 2025 oppimisen tuen muodoissa, kun tämän hetkinen kolmiportainen tuki poistuu. Inkluusioon tämä ei tarkoita muutoksia, mikä on hyvä asia.
Pakollinen selvennös: inkluusio on äärettömän tärkeä asia, joka nousee vuoden 1994 Unescon Salamancan erityisopetuksen julistuksesta. Inkluusio tarkoittaa joukkoon kuulumista ja osallistumista ja se on vastakohta syrjinnälle ja ulossulkemiselle. (Lapsiasiavaltuutettu 2023.)
Lainaan tässä kohdin valtavan hyvin asian kiteyttänyttä opettajaa, koko artikkeli täällä:
”Inkluusio EI ole sitä, miten se säästöinkluusiona on nähty eli kaikkien tukea tarvitsevien laittamista lähikouluun yleisopetuksen suurryhmään ilman mukana tulevaa toimivaa tukea.
Inkluusio ON ihmisoikeus. Se on jokaisen kunnioittamista ainutlaatuisena ja korvaamattomana yksilönä. Se on osallisuuden mahdollistamista ihan jokaiselle. Se on tuen tarjoamista jokaiselle kulloiseenkin tilanteeseen parhaiten soveltuvalla tavalla, esim. pienryhmässä. Inkluusio on segregaation vastakohta: ei ole meitä ja heitä, on vain me.”
Inkluusiosta on syntynyt kirosana, jonka alle on helppoa laittaa kaikki se, mikä koulussa ei toimi, kuten laskeneet PISA-tulokset. Jotain Suomen perusopetuksessa ja sen oppilaissa on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana, mutta onko kaikki syy inkluusiossa tai koulumaailmassa?
Itse näkisin, että inkluusion on tarkoitus olla mahdollistaja, puolustaja, ei ratkaisu. Tosi asia on, että meillä on paljon oppilaita, joilla on keskittymisen- ja käytöksenhaasteita. Siksi ehdotan, että Pirkkala lähtee rohkeasti lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolustamiseen yhden pilotti-luokan kautta.
Luomme luokan, jossa ryhmäkoko on pienempi, luokassa on enimmillään viisi tuen oppilasta ja erityisopettajan tuki ensi syksyn tuen mallin mukainen. Samalla osallistetaan nuoret ja vanhemmat keskusteluun opettajan kanssa, tarvitaanko kotona tukea, millaista tukea, miten nuoret itse kokevat tilanteen. Paras tieto tilanteen ratkaisemiseksi on yleensä ihmisellä itsellään, joskus sen esille saamiseksi tarvitaan tukea ja apua. Tähän ehdotan avuksi Tampereella jo loistavia tuloksia tuoneen koulusosionomin tärkeän ammattiosaamisen, Pirkkalan on aika lisätä heitä perusopetuksen ammattikuntaan tukemaan koulussa tehtävää sosiaalityötä. Tampereella nuoret ovat ottaneet nämä ammattilaiset todella omakseen.
Pirkkalan kehittäminen ja tulevaisuus – yhdessä eteenpäin, luonnon merkitys muistaen
Huolehditaan Pirkkalan vetovoimaisuuden ja alhaisen kuntaveroprosentin säilymisestä jatkossakin. Tämä vaatii vahvaa yhteistyötä paikallisten yritysten ja yrittäjien kanssa. Itse tulen pitkän linjan yrittäjäsuvusta, puolisoni on yrittäjä, suurin osa ystävistäni on yrittäjiä, itsekin sitä kohti tähyän. Minulle ei ole maailmaa ilman yrittäjyyttä.
Elämme ajassa, jossa mikro- ja yksinyrittäjien määrä on suurempi kuin milloinkaan. Koronavuodet muuttivat maailmaa ja toivat digitaalisuuden valtaisan kehityksen kautta sellaisia vaihtoehtoja, jotka mahdollistavat monelle yrittäjyyden arjen tai vähintään sen tavoittelun mahdollisuuden palkkatyön ohessa. Elävä ja kehittyvä kunta tukee valinnoillaan myös yrittäjyyttä.
Kunnioitan yrittäjissä rohkeutta ja sitkeyttä. Yrittäjät ovat luovia ja etsivät vastauksia myös tiukoissa tilanteissa, joissa pahimmillaan oma talous on tiukalla, ellei jopa uhattuna. Yrittäjillä on visio, jota kohti he kulkevat. He luovat kunnalle elintärkeitä työpaikkoja, puhutaan sitten kaupan alasta tai siivouspalveluista.
Pirkkalan tulee kehittyä, mutta luontoarvot muistaen. Pelko uudesta ei saa ohjata päätöksentekoa, näen kuntapolitiikan mahdollisuutena rakentaa toiveikasta ja kestävää tulevaisuutta.
Ratikasta on tehty päätös ja tulevalla valtuustokaudella keskustellaan paljon vaikeistakin kaavoituksellisista asioista. Nyt tarvitsemme päättäjiksi vahvoja ja rohkeita ihmisiä, jotka kestävät yhteisen päätöksen teon ja jotka pystyvät inhimillisinä kovassakin paineessa.